Recension: Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden Uppdrag Hail Mary av Andy Weir är en precis lika bra berättelse som The Martian (Ensam på Mars). Återigen är det en ensam man i rymden som står i fokus för berättelsen, men den här gången är det inte på en planet utan på ett rymdskepp. 

Det är lite svårt att recensera den här boken utan att avslöja för mycket om handlingen. Men jag kan åtminstone låta er får veta att huvudpersonen lider av minnesförlust och när han vaknar upp på rymdskeppet vet inte han - eller vi - vad som händer och vad som är på gång. Eller ens var han är. 

Det är ett snyggt grepp och jag gillar det. Vanligtvis gillar jag sällan böcker som berättas ur första person, men för vissa typer av berättelser fungerar det väldigt väl - och Hail Mary är en synnerligen bra berättelse som verkligen passar för första person. 

Precis som med Ensam på Mars är det mycket vetenskap och det lyckas Andy Weir berätta på ett lättsamt sätt. Det är för oss lekmän inte svårt att hänga med i allt snack om gravitation, teknik, fysik och allt som har att göra med utforskning av djupaste rymden. 

Ibland blir det lite för mycket, det ska även jag som teknikintresserad erkänna, men eftersom handlingen hela tiden drivs framåt så kan jag bortse från de delar när tekniken tar över. Hela tiden får vi bitar av vad det är som hänt i takt med att huvudpersonen - som inte ens minns sitt namn - börjar minnas. 

Jag kan inte annat än rekommendera Uppdrag Hail Mary och du kommer garanterat göra som jag. Sträckläsa... 

Betyg: 5/5

Comments

Popular posts from this blog

Recension: Billy Summers

Stephen King har släppt en ny bok

Välkommen till Baronens Böcker