Recension: Billy Summers

Titel: Billy Summers
Författare: Stephen King
Utgiven: 2021Billy Summers handlar om en lönnmördare som tänkt hoppa av. Först ska han bara göra ett sista jobb och egentligen har inte Billy någon tvekan om att allt kommer gå bra. Trots allt är han bäst på det han gör och han är även riktigt bra på att komma undan i efterhand. 

Problemet är bara att han har en känsla av att det är något som kan gå fel. Trots all hjälp han får med att planera det där sista mordet. 

Jag gillar berättelsen från början till slut. Inte minst på grund av att det här är en berättelse om en ordentlig konflikt. Kan man vara en god kille även om man skjuter ihjäl folk mot betalning? Det är ett tema som Stephen King har utforskat tidigare i The Dead Zone, och här gör han det igen. 

Samtidigt som berättelsen (i tredje person) handlar om det sista lönnmordet Billy Summers planerar så får vi också en inblick i vem Billy är genom att han börjar skriva på en bok om sig själv (i första person). Intressant berättargrepp och det gör hela berättelsen lite djupare. 

I vanlig ordning har King svårt att avsluta berättelsen och det gäller även här. Men det är svårt att lägga ifrån sig Billy Summers och även om den till skillnad från så många andra av hans berättelser inte innehåller något övernaturligt så är det en riktigt bra berättelse. Helt klart en av hans bättre på senare år. 

Betyg: 4

Comments

Popular posts from this blog

Stephen King har släppt en ny bok

Välkommen till Baronens Böcker